Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie uczestnika do wykonywania zawodu CUKIERNIKA
Istnieje możliwość przystąpienia do EGZAMINU CZELADNICZEGO lub EGZAMINU ZEWNĘTRZNEGO ICVC który nadaje również kwalifikacje w zawodzie.
Łączna liczba godzin przeznaczonych na realizację programu wynosi 90 godzin w tym:
zajęcia teoretyczne 30 godzin lekcyjnych;
zajęcia praktyczne 60 godzin zegarowych.
Certyfikat ICVC/CUK 20011.16 jest wydawany osobom, które zdały Egzamin ICVC weryfikujący ich kwalifikacje do wykonywania zawodu Cukiernik m.in, takie jak:
Szeroko pojęta wiedza z zakresu cukiernictwa
Wiedza z zakresu doboru i łączenia produktów spożywczych
Umiejętność sprawnego poruszania się po cukierni
Znajomość zasad dot. przechowywania artykułów spożywczych
Wiedza z zakresu zabezpieczania surowców i wyrobów gotowych przed zepsuciem
Znajomość procesów technologicznych półproduktów wyrobów cukierniczych
Wiedza z zakresu magazynowania produktów cukierniczych
Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń w produkcji czekolady
Wiedza na temat organizacji własnego stanowiska pracy
Umiejętność zarządzania czasem pracy
Umiejętność pracy w zespole
Rozwinięte umiejętności komunikacyjne
Umiejętność wykonywania czynności porządkowych
Znajomość zasad organizacji pracy pod kątem zasad HACCP, BHP i p.poż.
Wiedza z zakresu historii i rodzajów czekolady
Wiedza z zakresu techniki przygotowywania czekolady
Wiedza z zakresu teorii procesu temperowania
Wiedza z zakresu tworzenia pralin
Zgłoszenia przyjmowane są w biurze "CSZ" w Jaśle,ul. Stanisława Wyspiańskiego 8
Wszelkich informacji udzielany pod numerami tel:
(13) 44 64 064 /(13) 445 32 21/(13) 44 85 373 lub 571522030